Οδοντίατρος - Σωτήριος Β. Βλασταράκος

 
Τηλέφωνο 2109737011
 
Κινητό τηλέφωνο 6972632199
 
 
 
 
 

Λεύκανση από τον Οδοντίατρο Σωτήριο Β. Βλασταράκο στον Άγιο Δημήτριο - Δάφνη

 
Η θεραπεία της λεύκανσης, είναι μια διαδικασία καθαρά αισθητική, που αποτελεί ακόμα και σήμερα έναν από τους λόγους που προσέρχονται οι ασθενείς στο οδοντιατρείο. Η λεύκανση,και η τιμή της, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτάνε όλοι ή σχεδόν όλοι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο οδοντιατρείο.

Γιατί,ας είμαστε ειλικρινείς,η ομορφιά μας αντικατοπτρίζεται και στο χαμόγελό μας.Ποιος δε θέλει ένα όμορφο, λαμπερό χαμόγελο; Όλοι μας.

Η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να γίνει στο ιατρείο, στο σπίτι ή και συνδυαστικά. Πριν δούμε όμως πως γίνεται η λεύκανση ας πούμε δύο λόγια για κάποια προϊόντα που βρίσκονται στο φαρμακείο και υπόσχονται “λεύκανση”.

Τα προϊόντα αυτά είναι καλλυντικά και όχι λευκαντικά. Δηλαδή έχουν λάβει τις απαραίτητες και απαιτούμενες άδειες κυκλοφορίας όχι ως λευκαντικά αλλά όχι ως καλλυντικά. Η αγγλική ορολογία είναι “whitening agents” ενώ η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με “bleaching agents”. Αλλά επειδή δεν κάνουμε μάθημα αγγλικών,απλά αναφέρω ότι οι “whitening agents” είναι οι πιο ήπιοι στη σύσταση και επειδή είναι στην κατηγορία των καλλυντικών,μπορουν να πωληθούν σε μια ευρεία γκάμα σημείων πώλησης που περιλαμβάνει super-market και τηλεπωλήσεις εως φαρμακεία,μια και δε χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση για τη χρήση τους ούτε έρευνες για την τεκμηρίωσή τους. Περιλαμβάνουν προιόντα τόσο σε μορφή οδοντόκρεμας, αυτοκόλλητων λωρίδων (whitening strips) και gel,όσο και άλλες μορφές όπως πινελάκια ή στυλό.

Η δράση αυτών των σκευασμάτων (over the counter-OTG προϊόντα), δεν προκαλεί κάποια βλάβη στα δόντια.Αλλά πρέπει ο καταναλωτής να είναι ενημερωμένος για το τι πληρώνει και τι παίρνει. Όλα αυτά τα προϊόντα λεύκανσης που κυκλοφορούν στην αγορά,λειτουργούν υποστηρικτικά, δηλαδή μπορεί να βελτιώσουν ελαφρώς το χρώμα ή να διατηρήσουν το αποτέλεσμα της λεύκανσης για περισσότερο.Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά για να έχουν αποτέλεσμα εφάμιλλο της λεύκανσης στο οδοντιατρείο (DeMarko et al 2009).

Ο κίνδυνος που υπάρχει από τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων είναι να χειροτερεύσουν τερηδονικές βλάβες που είναι σε αρχόμενο στάδιο. Και αυτό γιατί το χαμηλό pH που έχουν αυτά τα σκευάσματα επιταχύνει τη βλάβη της τερηδόνας οδηγώντας πιο σύντομα στη δημιουργία κοιλότητας (κουφάλας) σύμφωνα με έρευνα των Basting et al (2001)

Πάμε τώρα στη λεύκανση.

Πριν τη διαδικασία της λεύκανσης θα πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο για έναν καθαρισμό των δοντιών.Και αυτό γιατί ο καθαρισμός και η στίλβωση των δοντιών προκαλούν την αφαίρεση της πέτρας,της τρυγίας και των χρωστικών που επικάθονται πάνω στα δόντια και προκαλούν απώλεια του λευκού χρώματος αλλά και εμποδίζουν το λευκαντικό παράγοντα να δράσει.

Ας δούμε όμως τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η διαδικασία της λεύκανσης :
 
Η διαδικασία λεύκανσης στο ιατρείο
 
Η διαδικασία λεύκανσης στο ιατρείο περιλαμβάνει τη χρήση ενός παράγοντα λεύκανσης είτε μόνο του ή σε συνδυασμό με μια εξειδικευμένη λάμπα που ονομάζεται "λυχνία λεύκανσης" ή ακόμα και με τη χρήση laser λεύκανσης. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στο οδοντιατρείο είναι περίπου μεταξύ 30-40% υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε νερό και οξυγόνο και τo οξυγόνο που απελευθερώνεται είναι αυτό που κάνει τη λεύκανση.Φυσικά κατά τη διάρκεια χρήσης του Laser πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες ασφαλείας(προστατευτικά γυαλιά κτλ).

Δείτε περισσότερα για τη λεύκανση στο ιατρείο εδώ

FACT: Πολλοί ασθενείς μπερδεύουν τη λυχνία λεύκανσης με το (πιο ακριβό) Laser. Και δεν φταίνε βέβαια οι ασθενείς,φταίνε οι γιατροι που χρησιμοποιούν την άγνοια ως όπλο,για να "φουσκώσουν" λίγο τις δυνατότητες του ιατρείου τους. Θυμηθείτε,η γνώση είναι δύναμη.
 
 
 
Η διαδικασία λεύκανσης στο σπίτι
 
Ο συνδυασμός λεύκανσης στο σπίτι με λεύκανση στο ιατρείο
 
Ποια από τις παραπάνω μεθόδους είναι η καλύτερη;
 
Ποιό είναι όμως αυτό το βάθος χρόνου;Πόσο μπορεί να κρατήσει η λεύκανση;
 
Γιατί όλα τα παραπάνω;
 
Γιατρέ ο γιός μου είναι έφηβος, αλλά έχει κίτρινα δόντια. Να του κάνουμε λεύκανση ή δεν γίνεται;
 
Κλείνοντας, η λεύκανση αποτελεί μια προβλέψιμη διαδικασία, ως προς το αποτέλεσμα, η οποία ενισχύει το χαμόγελο και αυξάνει την αυτοπεποίθηση αλλλά και την αυτοεκτίμηση των ασθενών.

Πρέπει να υπάρχει όμως η κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με τη διαδιακασία και τις προσδοκίες των υποψήφιων ασθενών για να είναι όλοι (ασθενείς και γιατρός) ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο dentalopinions.blogspot.com ακολουθώντας τα αντίστοιχα links